Waarom een dun boekje?

Alweer een boek over opvoeding, waarom? Het dunne boekje over opvoeding beschrijft hoe je een andere, deels nieuwe manier van begeleiden kunt toepassen bij de opvoeding van kinderen in dagelijkse situaties.

Wat mij steeds weer treft is dat veel problemen tussen ouders en kinderen ontstaan doordat een kind moet doen wat zijn vader of moeder vindt of dat het kind alles bepaalt en de ouders het laten gebeuren.

Natuurlijk weten de meeste ouders, met hun lange levenservaring, veel dingen beter dan hun kind. Maar met je grote gelijk kun je je kind tegen je in het harnas jagen – met een verstoorde verhouding als gevolg. En dat wil geen enkele ouder.

Je kunt echter jouw levenservaring laten meespreken zonder dat je kind de hakken in het zand zet of stilletjes in een hoekje wegkruipt. Dan zeg jij niet tegen je kind wat goed of slecht is, maar volg je zijn ontwikkelingsproces en geef je hem de verantwoordelijkheid die bij hem past.

Willem Kleine Schaars beschrijft hoe je deze door hem ontwikkelde manier van begeleiden kunt toepassen bij de opvoeding van kinderen in dagelijkse situaties zodat je als ouder de ontwikkeling van je kind kunt volgen zonder te strijden.